lördag 31 januari 2009

Läslördag

Idag är ingen livad dag precis. Sonen är fortfarande sjuk med feber och en väldigt envis hosta. Gick upp strax efter 8 i morse och ringde upp jourcentralen. Fick en telefontid med dem 11.30 då dom ringde upp mig och vi konsulterade med varandra hur vi skulle göra. Gick igenom hela vårt medicinförråd för att hitta vad vi bäst hade hemme för att lindra hans besvär. Att komma dit var ingen idé tyckte dom eftersom detta är de vanliga symtomerna för årets influensa. Men skulle han få ont då han andades eller blev sämre var vi välkomna. Så vi har hållt oss hemma förutom en tur till mamma för att lämna en del saker hon ska sälja på en loppis i morgon.

Jag låg i sängen och läste ända till kl 14. Blev helt fast i boken jag bloggade om innan och har nu klickat hem den senaste boken "Nattfåk"

Ser fram emot att få sätta ögonen i den. Jag älskar när man hittar såna här riktiga pärlor.

Jag är riktigt megatrött idag. Antar att det har med magen att göra som hade ett rejält anfall i morse, men det kan lika gärna vara för att jag kanske låg så länge idag och slappade. Jag vet inte.
Har i allafall njutit av en underbart god maträtt idag och sånt piggar alltid upp. I allafall för stunden :o))

I morgon tar vi ev en tur till loppisen för att se hur det går.


Ha en trevlig lördag!

Skumtimmen

Jag har de sista dagarna läst en mycket bra bok som utspelar sig huvudsakligen på Öland.
Nu ser jag fran emot att få läsa Johan Theorins senaste bok "Nattfåk".


En dimmig sensommardag i början av sjuttiotalet försvinner en liten pojke på norra Öland utan några som helst spår. I dagar och veckor letar familjen, polisen och frivilliga efter honom.Mer än tjugo år senare får pojkens mor Julia ett oväntat samtal från sin far, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har fått ett brev utan avsändare med posten. Brevet innehåller en liten pojkes sandal.Julia återvänder motvilligt till barndomens ö och sin åldrige far. Först nu får hon höra talas om en mytomspunnen ölänning, Nils Kant, som en gång satte skräck i en hel bygd. Han är död och begraven sedan länge, långt innan Julias pojke försvann.Ändå finns det de som har sett Nils Kant. Han sägs ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen. I Skumtimmen.

fredag 30 januari 2009

Poker face



En av favvolåtarna just nu. Alltid på radion på väg till och från jobbet!


Klicka på bilden och Lyssna!



Eller DENNA. Suverän!!!


Fredag

Fredag! Visst är det något speciellt med fredagar?
Idag har jag jobbat mellan 6.45 och 13. Vi har måååånga barn borta pga sjukdom så idag hade vi.....TRE...stycken!!! Fick på så vis gjort en massa annat som man aldrig hinner annars.
Körde vägen om yngsta dottern som precis slutade skolan och tog med henne hem.
Sonen är fortfarande sjuk och hemma. Nu är han förmodligen feberfri, men har en ruggig slemhosta. Läser allt jag kommer över på nätet om hur vi ska bli av med detta slem och precis nyligen har han fått blåsa luft i en slang som mynnar ut i en PETflaska med vatten + druckit the med honung. I morgon besöker vi nog ett Apotek för att se vad dom har att erbjuda. Läkare var stört omöjligt att få tid till idag om jag inte ville sätta mig på den öppna mottagningen = minst ett par timmars väntetid.

På tal om läkare så fick jag ett brev med tider för både provtagning och läkarbesök till sjukhuset jag vill till idag. HURRA!!! Äntligen är det igångsatt.
För tillfället mår jag rätt bra. Jag har fortfarande problem, dom blir jag inte av med utan medicinhjälp, men jag har vant mig och lärt mig rätta mig efter dom kan man väl säga. Fast givetvis ser jag fram emot att slippa symtomerna. Fast jag ser inte fram emot stora doser med cortison som jag gissar att detta kommer att innebära :o((
Idag kom min frisörstuderande dotter hem med mina hårprodukter jag inte klarar mig utan. Dom sålde ut på skolan och hon fick betala 100:- styck, i butik betalar jag 175:- styck. Perfekt! Har du några produkter du inte klarar dig utan?

Nu ser jag fram emot en lugn helg. Kommer inte att kunna bli på något annat vis pga sjukdomar.
Vi har en stor skål med färska räkor (ni vet väl att de är som bäst nu i januari/februari?) aioli, bröd och ett gott vitt vin. Vin är väl ingen höjdare för magen just nu, men jag ska smaka ett halvt glas i allafall.
Tillsammans med detta blir det Let´s Dance.

Önskar dig en trevlig fredagkväll!!!
Kram!

torsdag 29 januari 2009

Kreolskans söndagsgryta



Tänkte ge er ett nytt smarrigt recept. Detta är en jättebra bjudrätt.

KREOLSKANS SÖNDAGSGRYTA

600 fläskfilé, skuren i skivor
2 bratwurst eller annan kryddstark korv, skuren i skivor
1oo gr syltlök
150 svarta oliver,
1 röd paprika, strimlad
1 dl finhackad ättiksgurka (brukar jag utesluta)
4-5 dl grädde
1 msk vetemjöl
1 tsk mejram
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
(ev. matfett till stekning)

GÖR SÅ HÄR:

1. Bryn köttet och korven i en stekpanna.
2. Lägg i paprikan
3. Häll över mjölet och lägg allt i en gryta.
4. Tillsätt de andra ingredienserna och krydda.
5. Låt grytan puttra i ca 20 minuter
6. Smaka av kryddningen

Jag använder alltid mycket mer grädde (matlagningsgrädde) och även buljong för det värsta som finns är en gryta med för lite vätska när man ska ha ris till.

Servera till ris och en god sallad.

onsdag 28 januari 2009


Vill tipsa om en sida jag hittade nyligen och som jag är säker på kommer att glädja mig en massa.

Sjukt

Igår kväll gick jag och la mig redan kl 21.30 och DET är tidigt för att vara mig.
Var rejält trött trots att vi har det lugnt på jobbet + att jag räknade med att jag kanske skulle behöva gå upp på natten pga sjuk son.
Natten var lugn, men kl 05 var jag uppe med nässpray, Ipren och vatten.
Skulle börjat jobba kl 8.30, men när jag skulle åka hittade jag ett sms där mina goa kollegor föreslog att jag skulle komma kl 10 istället.
Sonen är fortfarande sjuk. Feber, hosta, halsont, snuva osv I morgon är näst äldsta dottern ledig och tar hand om sin bror och jag slutar 13.30 både i morgon och fredag.
Problemet är ju att han är 13 i år och vi inte har rätt att vabba utan läkarintyg. Hur får man tag på ett intyg när han inte kan sitta nere på vårdcentralen i timmar i det tillstånd han befinner sig i. Å andra sidan har han klarat sig bra själv. Han sover mest ändå och vi laddar med vatten, medicin, telefon etc
Har veckohandlat nu i kväll för att jag ska kunna åka hem med en gång i morgon när jag slutar tidigt.
Just nu känns det bara som att vi går och väntar på att nästa man ska falla för influensan :o((

Tack för alla snälla kommentarer ang vår lilla Maja!

tisdag 27 januari 2009

Maja

Detta är INTE vår Maja, men hon påminner mycket om katten på bilden.

Idag är ingen rolig dag.
Sonen vaknade med feber efter en hostig natt och kanske är det årets influensa som fått fäste i vår familj.

Men det som gör dagen alldeles särskilt deppig är att vår gamla goa katt Maja Gräddnos fått somna in. 16½ år gammal.
Vi har sen en tid tillbaka märkt att hon kräks en del och i går visade hon att hon har UVI, jo, hon visar oss faktiskt detta och har gjort förr. Hon är en mycket intelligent katt. Nu i em har maken varit hos veterinären med henne för att råda oss hur vi ska göra. Åldern spelar ju in ganska mycket här. Veterinären rådde oss att ta bort henne. Troligen är det njurarna som är dåliga och detta är inget ovanligt hos en så gammal katt.

Katthimlen är nu en mycket snäll och tillgiven katt rikare och vi kommer att sakna henne massor. Speciellt sonen som var hennes bästis och sovkamrat. Jag ska aldrig mer ha en katt. Det finns ingen katt i världen som kan mäta sig med vår Maja.

söndag 25 januari 2009

Award

Jag har fått en Award!!!
Tack så jättemycket Sölvi!
Visste inte att du blivit en så flitig bloggare! Vad kul!


Ja, då är väl tanken att man ska lämna denna Award vidare.
Den går till Maloppa som delar med sig av sina kreativa ideér, sina tankar och dagar. Sina underbara pelargoner och charmiga växthus. Awarden är din Maria!

Promenad

Imorse kom vi faktiskt upp skapligt i tid trots att vi inte la oss förrän strax efter 01. Lik förbaskat gick halva dagen innan vi fick bestämt vad vi skulle hitta på osv. Jag verkligen hatar då det blir sådär. Man går och drar, hamnar här framför och ingenting händer och tiden bara går. I och för sig fick jag vikt mängder med tvätt. Är förvånad att vi kan ha något kvar i garderoberna efter den vikningen!
Till slut passade vi på att ta med hundarna när vi ändå skulle köra ena dottern till pojkvännen. Efter att vi lämnat av henne parkerade vi centralt och tog hundarna på en långpromenad. Denna gång i stadsmiljö även om vi gick utmed älven och korten på så vis inte ger intryck av stad precis. Innan vi åkte hemåt igen mötte vi upp vår äldsta dottern och hennes kompis som sovit borta i natt och tog med dem hem. Nu har vi precis ätit "Kreolskans söndagsgryta" *mums*och därefter hallonpaj och magen står i fyra hörn. Tankarna börjar vandra över till nästa vecka och vad den innehåller. I morgon ska jag bla ha planeringsmöte efter min arbetstid så dagen blir låååång.

lördag 24 januari 2009

Österlen

Foto:http://www.appelkusten.se/

Äntligen ska jag få uppleva Österlen.
I går bokade jag in oss en vecka strax utanför Simrishamn.
Jag har velat semestra där nere i flera år, men har inte riktigt vetat var man ska bo och så har det alltid kommit en utlandsemester ivägen som svept med sig alla pengar så Österlen har fått stå undan. Men nu så...


Foto:http://www.appelkusten.se/

Har fått en hel del tips av Jenny vad man bör se/göra när man är där, men jag vill ha fler tips. Vad tycker just DU att man ska passa på att se/besöka/göra när man är på Österlen en sommar?

Lördag

En låååång välbehövlig sovmorgon. En lika lång frukost där allt fanns att välja på (jag älskar helgfrukostar).

Sen gjorde vi oss iordning och åkte in till vår lilla stad där vi fyndade lite på rean. En vändbar täckväst och två t-shirtar till sonen, ett partylinne och en kort "innejacka" till ena dottern. Summa 158:- !!! Fynd är gott för plånboken!

Ärendet vi egentligen hade var att köpa färsk lax och örtsås i fiskvagnen. Detta ska tillsammans med färska sparris med en dutt olivolja och riven parmesan och kokta potatis utgöra vår middag idag. Ett kallt gott vitt vin hade gjort rätten komplett, men min mage sätter stop för alkoholintag och lika bra är väl det eftersom äldsta dottern ska på fest ikväll. Då är det bra att vara körklar om man skulle behövas.

Nu är vi precis hemkomna från en långpromenad i vår skog. Maken, jag och våra två hundar. Vädret är grått, trist och blött!! Det är skönt att vara ute ändå, men jag önskar hit lite ljus och sol!!!

Lite kort från vår promenad. Längtan efter en ny kamera är STOR!

Vitlökskyckling


Vill börja med att tacka Milla, Caroline och Maria för recepten jag fått!! Tusen tack! Jag ska testa alla tre.
I går kväll åt vi en "gammal goding" VITLÖKSKYCKLING. Passar lika bra som vardagmat som bjudrätt och dessutom jätteenkel.

I går tog jag fem kycklingfileér, skar i mindre bitar och brynde i panna.
Ta en kastrull och häll i 2 dl vatten och 2 hönsbuljongtärningar, 6-7 dl creme fraiche, 3-4 tsk fransk senap och så många pressade vitlöksklyftor du vill ha. Låt koka ihop. Lägg kycklingbitarna i en ugnsfast form och häll över såsen. Låt stå i ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Innan du serverar strö över lite klippt persilja. Vill du göra rätten lite mer spännande och ge den lite mer liv och färg så halvera blå vindruvor och häll i efter det att den varit i ugnen. Servera med ris och en sallad.
Vill passa på att skicka en extra kram till Maria och hennes familj som har det tungt just nu.

torsdag 22 januari 2009

Ge mig förslag

Vad ska du äta för gott i helgen? Jag saknar lite nya recept på goda rätter.
En av dagarna funderar jag på att ugnsbaka färsk lax, men vad ska vi äta dom andra dagarna?
Har du något sånt där jättesmarrigt recept att dela med dig av?

I kväll är sonen med en kompis på Frölundamatch på Scandinavium. Hans första. Hans mamma och pappa är ju tyvärr rätt tråkiga när det gäller det där med idrott. När hans pappa körde hem honom från tennisträningen för att snabbt duscha och äta hade han sagt "pappa, jag vet inte om jag är svettig i händerna för att jag har tränat eller för att jag är så pirrig för att jag ska på match" Tänk vad roligt för honom!!

Under tiden han gjorde sig iordning för den stora upplevelsen tittade jag på medan hans tvillingsyster började sin karrär som tenniselev. Hon har spelat en termin för några år sen, men tyckte det var trist. Idag efter träningen tyckte hon det var jätteroligt!! Så mina lediga torsdagseftermiddagar kommer i fortsättningen vikas åt tennisträningar. Först 16 till 17 och sen 17 till 18.

Nu hoppas jag på många goda recept från er!

tisdag 20 januari 2009

Trött

Just nu är jag så trött så jag mår illa.
Sov väldigt dåligt inatt. Har ju börjat att sova dåligt pga min mage emellanåt, men varför jag sov dåligt i natt vet jag inte för denna natt har magen varit lugnare än lugnast. Vaknade 2 och sen var det kört att somna om......fast det gjorde jag ju förstås en timma innan det var dags att stiga upp. Är det inte typiskt! Jag brukar klarar av att sova rätt lite, men idag är jag verkligen som en urvriden trasa.
Veckohandlade på hemvägen och väl hemma blev det ris och färdiga drumsticks från Guldfågel. Enkelt och smidigt när man är trött och klockan börjar bli mycket.
I går var en lång dag. Jobbade 6.45 till 13.30 och sen tillbaka för möte/utbildning 17-20.
Vi har ruggigt trist väder här i södra Sverige, men nu i em klarnade det upp en stund och då var det tom skapligt ljust när jag åkte hemåt kl 16. Sen kom det regnande slask igen :o(( Oj, vad jag längtar till ljus!!!!
Nu ska jag ta en go kopp kaffe, lite glass och sen hoppas jag att jag orkar se Bygglov innan jag tänker lägga mig för natten.

måndag 19 januari 2009

Min egna remiss del 2

Idag, efter jobbet, hade jag planer på att åka och sätta mig på akutmottagning på det sjukhus jag vill komma till . Givetvis mår jag rätt "bra" idag och då är det ännu svårare att göra det där som jag egentligen inte tycker att jag har rätt till, samtidigt som jag faktiskt tycker att jag HAR rätt till när jag tänker ett varv till. Dvs söka hjälp via akuten.
I morse ringde jag i allafall dit jag skickat min egna remiss som jag skrev om för ett tag sedan och dit jag alltså vill komma. Tänkte att jag kunde höra hur lång tid det tar att få svar på om jag överhuvudtaget är välkommen dit osv.
Efter 30 minuter i telefonkö fick jag prata med en sköterska som berättade att min remiss var registrerad och så skulle hon gå och se om den var bedömd och vad läkaren kommit fram till. Blev positivt överraskad över att det kunde vara så att den redan var bedömd. Hon kommer tillbaka och berättar att remissen är bedömd och att läkaren som tittat på den anser att jag är välkommen till dem. Svaret kunde inte blivit bättre!! ÄNTLIGEN vet jag att jag iallafall får komma till läkare som kan det här. Sen berättade hon att det kan ta 3-4 veckor att få en tid, men bad mig berätta hur jag mår idag och vilka symtomer jag har. Jag berättar som det är och då ansåg hon att hon skulle konsultera en läkare med en gång och skicka en kallelse till mig.
Det känns så ofantligt SKÖNT att veta att jag får komma dit och att det faktiskt gick vägen med att skriva en egen remiss.

Skulle jag bli sämre än vad jag är skulle jag söka akut. På något vis känns det med en gång lättare att söka akut om det nu skulle bli så, bara för att någon där sagt det. Tänk att man ska vara så rädd att vara ivägen eller inte ha rätt till hjälp.

söndag 18 januari 2009

Blåbärspaj

Till dessert idag blev det blåbärspaj och vaniljsås.


Blanda ihop;
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
175 gr rumsvarmt smör

Jag kör allt i matberedaren. Så smidigt!
Häll ett pakt blåbär i en pajform och klicka ut degen över.
Grädda i 225 grader ca 25 minuter.

Ädelostsås till pasta

Idag åt vi färsk pasta med ädelostsås till. Såååååå GOTT!

Jag har inget färdigt recept att gå efter utan idag tog jag

ca 3 dl matlagningsgrädde
en skvätt av den mängden rörde jag ut 2 msk vetemjöl i och hällde i.
Kokade ett halvt stånd broccoli
Klippte ett ½ pkt bacon i småbitar och brynde rätt hårt.
I matlagningsgrädden hällde jag ett ½ pkt färdig riven Ädelost och lät osten smälta.
I med 1msk kinesisk soja och när såsen puttrat ihop hällde jag i broccolin och baconbitarna och lät allt bli genomvarmt.

Jättegott blev det!

Promenad

Idag är det riktigt ruggigt väder ute igen. Nollgradigt med lite lätt pudersnö (kanske att överdriva egentligen) och grått i luften. Vi trotsade vädret och gick 5 km med hundarna efter att vi lämnat av dottern hos en kompis. En rask promenad så nu har både vi och hundarna fått dagens motion. Vår bad (och svan) tokiga hund mår efter gårdagens icke beviljade havsbad bra. Var rädd att hon skulle få vattensvans av sitt kallbad, men hon klarade sig. Denna tur förblev hon kopplad för i slutet av turen finns en mindre sjö full med olika typer av vattenfåglar och vem vet om inte gårdagens bad hade upprepats. Fast när vi kom dit så var det faktiskt is på sjön så blöt hade hon troligen inte blivit. Till vår förvåning ser vi en pappa med två små barn åka skridskor på sjön. Vi har nollgradigt idag och har bara haft två dagar med mellan -4 och -8 grader därinnan plusgrader. HUR vågar man åka skridskor på en sån is????? Rent livsfarligt. Hade med mig kameran idag med, men samma sak som hände i går hände idag, batteriet laddades ur. Ska man inte kunna fotografera när dte är lite kyligare? Hur bär man sig åt?
Tanken är att jag skulle städa nu, men jag lockas inte av den tanken :(
Idag blir det färsk pasta och sås med ädelost, bacon och broccoli. Hinner jag ska jag slänga ihop en blåbärspaj till efterrätt.

Hoppas du haft en trevlig helg!

lördag 17 januari 2009

Revben

Revben med mango chutneyblandningen

Kommer ni ihåg att jag förlorade bowlingen och därför blev skyldig ena dotterns pojkvän revben till middag?
Idag har jag gjort två olika sorter. Min favorit blev den med honung och soja medan dotterns pojkvän älskar den andra med mango chutney.

Så här gör jag.
Köper två "längder" kamben.
Peppar och saltar dem på båda sidor. Lägg på bakplåtspapper i långpanna med bensidan uppåt. Låt stå i 200 graders varm ugn i 30 minuter.
Under tiden rör jag ihop det jag ska pensla dem med.

Jag tog ;
1 dl mango chutney
1 riven vitlöksklyfta
5 doppar tabasco
till den ena längden.

Till den andra tog jag och blandade;
2 msk flytande margarin
2 msk flytande honung
1 msk kinesisk soja

Tar ut plåten och penslar ena längden med den ena blandningen och den andra med den andra blandningen.
Vänder köttsidan upp och låter stå i ugnen i 30 minuter till.

Revben med honung och soja

Tog ut dem, skar upp dem och serverade med potatisskivor gjorda i ugn, tsatsiki och bröd.

Isbad

Nu ska jag skynda mig att skriva ett inlägg medans jag mår bra. Jag tycker den sista tiden genomsyrats av klagande gnälliga inlägg i bloggen och så vill jag egentligen inte ha det även om det är skönt att skriva av sig.
I morse plockade jag bort det sista adventsstjärnorna, kransarna m.m
Kl 12 hade jag och sonen tid för klippning. På vägen hem tog vi med oss sonens kompis som varit i Cape Verde i två veckor.
Hemma hade maken kommit hem från sin jakttur med gubbarna och haft en trevlig stund i skogen med korvgrillning, jaktsnack m.m Han hade fixat matsäckktill oss så vi tog med oss yngsta dottern, makens bror och hundarna och åkte ut till ett fint ställe vid havet här.
Isen har börjat lägga sig.
Det är sällan man är vid havet vintertid, men det är fint även då. För en gång skull tog jag med kameran, men efter ett fåtal kort tömdes batteriet pga kylan så det blev inte så många tagna. Det smakade iallafall underbart med mackor och varm chocklad i kylan. Kaffet förbelv orört för chocklad är ju sååå gott att dricka ute när det är kallt. Vi gick en rejäl vända och vår stora hund, den tokan, hoppade i havet och simmade efter en svan!!! Inte bra att bada i den kylan, men som tur var orkade hon tillbaka och verkade lika pigg och glad som innan isdoppet. Vi fick en rejäl vända innan vi kom tillbaka till bilen och körde hem.

Det var svanar överallt i havet. Fy attans vad kallt att vara svan.

Nu har vi precis ätit middag och ska slappa framför tvn.

Kram!

fredag 16 januari 2009

Fredag

Äntligen fredag! Fredagar är alltid en lite lugnare dag på jobbet + att vi har planering så det blir en lite annorlunda dag mot övriga. Dessutom är ju nästan alla på "fredagshumör" och stämningen på huset brukar vara lättsam och skön. Har känt av min mage även en del i dag. Min oro just nu är att det ska bli mer och mer och att det inte längre ska bli något "anfall" då och då utan att det ska bli tvärtom att jag känner mig okej då och då och har "anfall" konstant. Det är därför det är viktigt att komma under läkarvård och medicinering snabbt innan sjukdomen eskalerar. Men maskineriet går inte så snabbt.........jag har fått ett brev att remiss är skickad, jag har fått ett brev om att remiss är mottagen (hur hinner man med att skicka så mycket brev?) sen har jag ju då min egna lilla remiss ivägskickad oxå. Bara att hålla tummarna för att en tid dimper ner SNART! I det första brevet stod att hade jag ingen tid fått efter två MÅNADER skulle jag höra av mig till remitterande läkare igen. Två månader till med detta är ohållbart så då får det bli akuten.
Nä, fy vad tråkig jag är som bara pratar mage.
I morgon ska jag klippa mig och ev åker vi en sväng till annan skog senare och låter hundarna springa av sig på ny mark.
För övrigt är jag SÅÅÅ sugen på ny bra kamera. Vad har du för kamera och är du nöjd?

Vill tacka alla som är så goa och lämnar en kommentar när ni varit här.
Det gör mig jätteglad!!!

torsdag 15 januari 2009

Sirens


För ett tag sen såg jag en dvd som jag skulle vilja se. Den är gammal, men det hade varit roligt att se den. Fick tag på den, men så var det fel på skivan så det blev aldrig av. Nu när sonen sätter på Tvn säger han "mamma, är det inte den här filmen som du vill se" Jag kollar och visst är det den titeln som står där längst ner på Tvn. WoW! säger jag och så börjar eftertexten rulla....................Vilken timning, men vilken extremt DÅLIG timning!!! Jag menar, en film från -94 som jag vill se, pratar om nu i dagarna och så sänds den på Tv i samma veva. Nackdelen var ju bara då att jag missade den.
Har du sett den? Är den värd att se?

Grinig?


Veckan är nästan slut och man fattar ingenting. Idag slutade jag redan 13.30 och det var väldigt skönt. Hade ett "anfall" med min mage idag och det är nog hittills det jobbigaste så det var skönt att vara hemma även om jag inte direkt vilat. Handlade på hemvägen och köpte mig en bukett tulpaner bara för att pigga upp mig och min knäppa mage ;o)När jag kom hem tog jag med mig stora vovven och gick en långpromenad i skogen. Hon är mitt dåliga samvete nu när jag jobbar ute så jag försöker prioritera henne och lillvoven så mycket jag kan. Dom andra dagarna i veckan har jag plockat in dom i bilen och kört till villaområdet här intill och promenerat där. Vi bor ju på landet och här är mörkt som i en sotarr**på em/kvällarna. Denna vecka har vi nästan haft mörkt även dagtid. Verkligen ruggiga dagar. Idag däremot hade vi lite minusgrader SOL och blå himmel. I morgon skulle vi få -8 såg jag precis på TV. Här är tvära kast.

Vi har precis ätit middag och nu har maken tagit med barnen till sina föräldrar. Hans mamma fyller 70 år idag. Jag valde att inte följa med. Dels pga min mage, men även för att jag blir så tröööööött på den sidan släkten. Vi har frågat (som alltid) om det ska vara något kalas, men nej, hon vill inte firas , hon orkar inte fixa något, hon vill ABSOLUT inte ha presenter ,inte ska vi bry oss om det bla bla bla bla Detta gör att hennes barn varenda eviga gång har ett jättejobb för att hitta på vad dom ska köpa för givetvis vill dom gratulera sina föräldrar när dom fyller på något vis. Detta har dom nu ältat telefonledes i mååååånga dagar och i många turer tills dom kom fram till vad dom skulle hitta på, men kalas skulle det inte bli. NU, för någon timma sen, ringer dom och frågar om vi vill komma dit och äta tårta!!!!!! Jag blir sååååååå trött!!! Antingen vill man bli firad och bestämmer dag för kalas eller så låter man bli, men att jämt säga en sak och sen göra en annan börjar irritera mig.

Vem vet, jag är kanske extra grinig idag eftersom det varit jobbigt. :o((

tisdag 13 januari 2009

Bygglov

I kväll börjar ett av mina favoritprogram.
Bygglov på TV4 kl 20,00

måndag 12 januari 2009

Österlen


Bild: http://www.appelkusten.se/

Vi har flera gånger sagt att vi skulle vilja semestra på Österlen en sommar. Nu ska vi försöka få detta gjort i år. Vi har aldrig tidigare varit där så nu skulle vi vilja ha massor av tips på vad man ska se när man är där, tips på boende (du kanske tom vet någon som hyr ut privat) och allt annat som kan vara bra att veta för en lyckad vecka i södra Sverige.


Bild:http://www.appelkusten.se/

söndag 11 januari 2009

Söndag

Så var helgen slut.
Imorse när jag vaknade så kände jag mig yr utan att ens ha stigit upp. Jag har haft så någon enstaka gång för många år sedan och fick då reda på att man har kristaller i örongångarna och att man kan få denna symtom när dom fastnar. En del lider av det lång tid. Det är jätteläskigt att vara yr när man ligger ner. Jag gick i alla fall upp och när jag höll på att göra frukost blev jag kraftigt illamående och kallsvettig så jag fick lägga mig på soffan en stund. Fick i allafall ätit frukost och la mig sen en stund i sängen igen. Funderade ett tag på hur jag skulle göra. Stanna hemma eller chansa på att åka med på shopping tur med del av familjen. Till slut kände jag mig såpass okej att jag åkte med. Var på Media Market där vi köpte en ny mobil till sonen. Så var vi in en sväng på IKEA och fikade och givetvis går man aldrig tomhänt därifrån. Fick med oss en golvlampa till vardagsrummet, lite ljus, glödlampor + annat smått och gott. Åkte vägen om mamma och fikade med god rabarberpaj innan vi åkte och hämtade yngsta dottern som var hos kompisen.
Hemma blev det färsk pasta och pastasås till middag. Alltid lika gott!
Nu laddar vi inför en ny arbetsvecka. Ganska maffig för min del med långa dagar och inskolningar.

Trevlig vecka!

lördag 10 januari 2009

Head massager


Tänkte visa er en av mina julklappar.
En HEAD MASSAGER. Vilken uppfinning alltså!
Detta finna att läsa om den på nätet;

Head Massager är ett väldigt effektivt terapeutiskt instrument. Den stimulerar och aktiverar de positiva energierna i vår kropp. Tidigare versioner av detta traditionella massageredskap har sina rötter i de Australienska aboriginernas kultur. Den som använde för aktivera de dolda styrkorna och energierna av huvudmassage.Tack vare dess material och uttänkta konstruktion fungerar Head Massager som en åskledare för de elektriska fälten i vår kropp. Den stimulerar varsamt till att få oss att känna avslappning. När man använder Head Massager så kommer kommer man få gåshud, ett typisk tecken av ett alert, aktiverat och uppmärksamt sinne.

Om den aktiverar mina positiva energier, mina dolda styrkor eller fungerar som en åskledare vet jag ärligt talat inte, men att den ger mig gåshud kan jag skriva under på. Det ger den mig bara genom att jag tänker på den :o))

Morgan

Denna dag har inte varit speciellt givande. Kände av magen en del i går kväll och det var väl väntat efter en kebabrulle och lite snacks därefter. Jag VET ju att jag kanske ska avstå dom där grejerna egentligen, men så när man mår bra för tillfället så är det så lätt att äta det där lilla extra som övriga familjen vill sätta tänderna i. Sov i allafall bra, men sen fortsatte kramperna några timmar på morgonen innan magen gav sig och jag började känna mig okej. Har varit lite trött idag. Vet inte om det beror just på "anfallet" eller om jag kanske ändå hade varit det. Maken var ute och jagade i morse så fm förflöt lungt här hemma och vi väntade hem honom innan vi beslutade oss för dagens aktiviteter. Blev inte så mycket av det hela. Vi bakade lite.

Chockladbollar och amerikanska muffins och så bjöd vi hit min mamma och hennes man. Muffinsen gjorde vi med två fyllningar. Dels hallon och dels chockladknappar från Odense. Har jag aldrig testa tidigare, men det blev bra även om jag ska lägga dem längre ner i smeten nästa gång.

Såg ni Let´s Dance igår? Vad duktig han var, Morgan Alling! Tror han överraskade många där i tvsoffan. Han och Magnus Samuelsson var dem som överraskade mig. Däremot hoppas jag att Kitty är den som kan få lämna programmet nästa gång. Vilken pratkvarn och snurra.

Vill tacka alla som är så gulliga och lämnar en kommentar när ni varit här. Ni är bäst!


fredag 9 januari 2009

Tomtar


Härligt med så kort vecka. Alldeles lagomt att mjukstarta med. Slutade dessutom redan kl 13.30 så när jag kom hem fikade jag med mina nyss hemkomna 12 åringar och sen gick vi en långpromenad i skogen så hundarna fick springa av sig.

Sen fick vi plockat bort julen. Jag har nog aldrig tidigare haft gran kvar så länge, men vi har heller aldrig tidigare haft en så otroligt fin gran och den har heller aldrig tidigare varit klädd i enbart vitt, silver och guld så det är nog därför den varit så långlivad denna jul. Tomtarna har oxå fått flytta ner i sina kartonger igen. Lika mysigt som det är att plocka fram dem lika härligt är det att få tillbaka dom rena fräscha ytorna när julsakerna tar plats på vinden igen. Ändå har jag minimera antalet rejält och har bara framme de fina Rolf Berg tomtarna och äpplena, nissarna från Cult design och min farmors handmålade tomtar. Granen från Sia gillar jag oxå + tygtomten från Hemtex.
Nu ska vi snart äta kebabrulle och pizza. Det blir en lat fredag med köpmat, men ibland är det mysigt att få göra så. Annars består antagligen kvällen av tvsoffan. Ska kolla på Let´s dance.
Helgen är än så länge ett oskrivet blad. Kanske ryker adventsstjärnorna då ;o)
Vad ska du göra i helgen?
Ha en mysig fredagskväll!

onsdag 7 januari 2009

Egen remiss

Vardagen är ett faktum! När jag åkte hemifrån klockan 6.15 i morse låg resten av familjen och sov så gott. Rätt skönt att veta att dom kunde ta dagen som dom ville och på så vis själv slippa fundera över hur dom kom iväg till skolan eller hur dom hade det under dagen. Nu var pappa hemma med dem och dom kunde njuta av sin sista jullovsdag. På jobbet hade vi det lungt. Bara 7 barn av 12 möjliga. Slutade dessutom kl 14 så vardagen startade mjukt kan man säga. Det som är bäst är att magen klarade det bra. I allafall idag.....
Idag har jag varit i kontakt med ett stort sjukhus i grannstaden dit jag egentligen vill komma för min tarmsjukdom, men som givetvis kräver en remiss. Jag blir tokig på denna krångliga väg för att få rätt till professionell hjälp. En sköterska informerade mig om att jag kan skicka en "egen remiss" !!!! Så nu har jag skrivit en egen remiss och ska skicka iväg och sen hoppas att läkaren som bedömer dessa anser att jag kan få komma till dom. Känns som rena lotteriet. Just nu känns det som att jag är villig att sätta mig på akuten till det sjukhus jag vill för att få komma till en bra läkare. Sorgligt, men sant.

Kram!

tisdag 6 januari 2009

Trettondagen

Ännu en härlig sovmorgon även om den inte blev lika lång som tidigare. Åt en lugn frukost och när dotterns sovgäster åkte hem körde vi sonen till kusinerna och åkte sedan med två döttrar till intill liggande stad. Näst äldsta dottern var shoppingsugen och fick inte med sig någon kompis, då dög familjen :o) Äldsta dottern åkte med en kompis till Göteborg och gick på bio. Egentligen hade vi tänkt åka ut till havet idag med varm choklad och smörgåsar, men eftersom vädret inte alls var lika trevligt idag som igår blev det ändrade planer.
Efter shoppingturen stannade vi till hos min bror och fikade innan vi hämtade med sonen hem. Fick med en liten kusin på köpet som blir hämtad senare i kväll.
Nu har vi precis ätit hemmagjorda hamburgare, killarna bygger med lego i köket, jag sitter med en toning i håret och förbereder mig för en jobbstart i morgon. Har ingen ångest över att just börja jobba igen utan mer över hur min mage ska klara det. :o( Sen hoppas jag att jag snart får en tid för läkarbesök så jag kan få hjälp att bli frisk. Det tär på psyket att veta att man är dålig.

Kram till alla!

Halloumiost

Fick en fråga vad halloumi är. Halloumi är en cypriotisk ost som är såååå god och så användbar. Bäst gillar vi den grillad på grillen om somrarna, men det går även bra att steka den. Gott till maten, gott i en baugette, i en sallad eller vad du vill. Den smälter alltså inte när du tillagar den.
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

En klarvit ost som traditionellt tillverkas i Cypern och har en lite gummiaktig konsistens och en behagligt salt smak. Man kan servera den på många olika sätt, naturell i sallader, som tillbehör eller snacks t.ex. med lite olivolja eller vinägrett ringlad ovanpå, men framförallt kommer smaken till sin rätt när den tillagas på olika sätt. Till skillnad från många andra ostar behåller den sin fasta konsistens väl även när den tillagas, och är därför populär att grilla eller steka i skivor tills den får en gyllenbrun yta. Den mjuknar inuti och får en krispig yta, men smälter inte. I sitt hemland Cypern är den populär till alla dygnets måltider, inklusive frukost, serverad t.ex. tillsammans med en skiva vattenmelon. Osten tillverkas av får-, get- eller komjölk, eller blandningar av dessa. Ostmassan doppas i varm vassle som knådas ihop med lite mynta, rullas ut till deg som skärs i bitar och därefter läggs i saltlag.

(hämtat från recepthjälpen)

måndag 5 januari 2009

Trettondagsafton

Trettondagsafton, en dag som alla andra, en dag man knappt märker i detta virrvarr av lediga dagar, helgdagar, långhelger och klämdagar. Bad maken pussa på mig när han skulle åka till jobbet 7.30 i morse i hopp om att jag skulle se till att komma upp då, men näe....jag somnade om och vaknade till liv (nästan) vid 10 tiden. Jag är för sorglig just nu alltså. Sover bort all härlig ledighet som alldeles strax är SLUT. Hur fasiken ska jag orka gå upp kl 5.45 på onsdag? Det hemska i det hela är att jag lägger mig inte speciellt jättesent på kvällarna nu och ändå sover jag så länge och så gott. *suck*
Denna trettondagsafton har än så länge innehållt en enorm tvätthög som blivit vikt och hamnat på rätt hyllor, en skogspromenad med stora hunden och lilla dottern, lite handling inför lilla dotterns tjejkväll i kväll. Hennes gäster kommer alldeles strax och här ska bjudas på fläskfilé och pommes enligt värdinnans önskningar. Resten av familjen hoppas få sitta med på middagen, men i allafall jag hoppas pommesen och gör mig lite potatishalvor istället, eller kanske skippar jag det helt och njuter av halloumin jag tänker steka till köttet, tsatsikin och salladen. Blir väl nästan lite GI då va? Har du testar halloumi förresten? Guds gåva till folket!!! :o))
Har lite ångest inför jobbstarten. Inte för att jag inte vill jobba utan för hur min kropp och framför allt mage kommer att klara det :o(( Jag verkligen HATAR att inte ha koll på mig själv.
Vilket fantastiskt upplyftande inlägg det här blev. Hoppas du inte var deppig när du började läsa här för då har jag väl inte gjort dig direkt mycket mer upplyft nu ;o) Men alla dagar och inlägg kan ju inte vara toppen.

Trevlig trettondagsafton kära vänner!

söndag 4 januari 2009

Slapp

Ännu en lugn, läs slapp, dag har förflutit. Vaknade till ett knäpptyst hus i morse. Maken hade smugit sig ut för att jaga och hemmavarande barn och ungdomar låg och sov. När jag nattade min 12 åriga dotter i gårkväll gjorde hon klart för mig att "INGEN får väcka mig i morgon, inte för frukost och inte för att vi ska göra något. Ni får vänta att åka någonstans tills jag vaknat för jag behöver faktiskt sova UUUUUT" Vi löd order och hon sov till kl 11. Kan inte påstå att hon verkat så mycket piggare idag. Nä, jag tror våra kroppar saknar rutiner och rätsida på livet igen. Slappa ledigheter med långa sovmornar och mat på alla konstiga tider under dygnet har sin charm, men kroppen mår nog allra bäst av det vanliga om man tänker efter.
Dagen idag har bestått i rengöring av kylskåp, urkall promenad, lite handling och sen bara slapp. I natt har sonen en vän sovandes här och i morgon natt har dottern två vänner övernattandes. I kväll åker nästa äldsta dotterns pojkvän hem till sig och sina efter några dagar här. Trots att han bara bor några km bort stannar han många dagar åt gången. På tal om honom kan jag berätta att det ligger på mig att fixa revben någon dag. ;o) Ni som läser här vet vad jag menar.

Så, två härligt slappa dagar kvar av denna långledighet och i och med det slut på hotellverksamhet och brist på rutiner.

Skön söndag!

Thailaxsida med krispig primörsallad

Lisa bad om receptet på Thailaxen så jag lägger ut det här så fler kan ta del av detta urgoda recept. Jag föredrar egentligen lax naturell i ugnen med bara lite olivolja och citronpeppar på, men detta är verkligen fantastiskt gott! Receptet är från Leila Lindholm.
Den krispiga primörsalladen är en lite annorlunda sallad och första gången jag gjorde den var jag ganska skeptisk, men den passar denna rätten förträffligt. Till detta brukar jag servera potatis och en kall örtsallad.

Thailaxsida med krispig primörsallad

Ingredienser till 6 personer

1.2 kg hel laxsida
1 tumstor bit färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
3 stjälkar citrongräs (jag tycker citrongräs är så hårt i munnen så jag använder rivet citronskal istället)
0.5 röd chili (mild)
0.5 dl flytande honung
2 msk japansk soja

Krispig primörsallad:
1 ask sockerärtor
1 Granny Smith-äpple
2 knippen rädisor
2 avokado
2 askar (300 g) munggroddar
0.5 röd chili (mild)
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk flytande honung
lime och färsk koriander till servering (har jag uteslutit)

Gör så här
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Lägg laxen på en plåt med skinnsidan ner. (jag brukar lägga den i folie)
3. Riv ingefäran och vitlöken på rivjärn, finhacka citrongräset och chili.
4. Lägg detta på fisken och ringla över honung och soja, gnid in laxen med kryddorna.
5. Stek i 10 minuter, lägg upp på ett serveringsfat. (jag behöver ha den inne längre)

Krispig primörsallad:
1.Strimla sockerärtorna och äpplet, skiva rädisorna tunt och skiva avokadon.
2. Blanda grönsakerna med groddar och finhackad chili.
3. Smaksätt med soja, sesamolja och honung.
4. Toppa med grovt hackad koriander och servera med lime.

lördag 3 januari 2009

Bowling


Jag kan än idag komma på mig själv med att gå och småflina när jag tänker på gårdagens film. Jag ÄLSKAR när jag hittar såna där filmer som får mig att känna så. Så........har ni några på lut så tipsa mig gärna.

Idag tog vi en rejäl sovmorgn och jag sov sååååå gott när jag upptäckte att kl var 10. Hur kan man sova så gott när kl är 10?!? Klockan blev nog 10.30 innan vi steg upp. Maken rastade hundarna och jag fixade frukost. Ibland eller rättare sagt för det mesta så kan jag bli lite stressad över att jag sover bort dagen och ställer klockan för att komma upp, men just nu när min mage strular tänker jag faktiskt låta min kropp bestämma tempot. Detta är tyvärr en sjukdom som brukar behandlas med mediciner + just VILA.

När vi blev klara efter fukosten tog vi med hundarna och åkte in till vår lila stad. Köpte färsk lax och örtsås. Sen gick vi en promenad med hundarna. Nyttigt med lite miljöträning för hundar från landet som våra är :o) Men man träffar ju så mycket folk man känner så det blir ju så många stop så vi kom inte speciellt långt. Därefter körde vi och hämtade vår yngsta dotter och hennes kompis från kompisen som hade partyt i går kväll.

Nu har vi precis fikat och strax ska vi åka och BOWLA med min bror och hans familj. Det är länge sen jag bowlade och det värsta är att jag slagit vad med näst äldsta dotterns pojkvän om att jag ska klå honom. Vinner han ska jag fixa revben som jag en gång bjöd på och som han älskade. Problemet är bara att jag inte kommer ihåg vilket recept jag använde och jag misstänker att jag kommer att behöva det ;o)

Efter bowlingen följer min brors familj med hit och vi ska bjuda på Thailax. Underbart god lax. Till det en krispig lite ovanlig sallad, örtsås och potatis.
Önskar er alla en skön lördag!!!

fredag 2 januari 2009

Brudens bästa man

Nu i kväll har jag sett en film som är precis i min smak. Eller, ja, egentligen har jag ganska många smaker då det gäller film, men det här är en riktigt må bra film, en sån som jag sitter i soffan med ett fånigt leende på läpparna till, en film man blir varm av. Att huvudrolls innehavaren är fin att vila ögonen på höjer bara betyget ;o)

BRUDENS BÄSTA MAN
Sommarens romantiska komedi handlar om de två bästa vännerna, Tom (Patrick Dempsey) och Hannah (Michelle Monaghan). Han är en obotlig Casanova som har framgång både på jobbet samt privat. Hannah är hans enda fasta punkt som han kan luta sig mot efter varje fallerat förhållande. De har den perfekta relationen utan krav eller problem, men när Hannah åker på en sex veckors affärsresa till Skottland inser han att hon är mer än en vän och beslutar sig för att berätta det för henne när hon kommer tillbaka – tyvärr är det för sent eftersom Hannah blivit blixtförälskad och hastigt förlovat sig med en rik skotte. När hon till på köpet ber Tom att vara hennes "brudtärna", håller han god min och svarar ja.








Hur är det egentligen?

Känner att jag måste rätta mig själv. Eller rättare sagt förklara hur jag tänkte.
Jag skrev i ett inlägg att jag var inne på mitt femte år som bloggare. Det jag egentligen menade eller tänkte var att jag bloggat 05, 06, 07, 08, och nu är inne på 09, så jag har inte bloggat i fem år utan är inne på det femte året liksom.......men ändå inte.....för jag har bloggat i snart 4 år för att vara exakt. Fasiken vad rörigt det blev :o))
Min första blogg startades 2005 och den bloggade jag i fram till för någon vecka sedan då denna tog vid.
Hänger ni med? :o))

Kassler i smördeg

Idag har vi ätit en av våra favoriträtter. Perfekt bjudrätt och toppen att förbereda och ha ståendes i kylen.

Kassler i smördeg

1 bit kassler ( ca 4-500gr)
1 eller 2 pkt smördeg (beror på hur mycket deg du vill ha, jag använder alltid en och köper den färska i rulle)
1 ädel fraiche (finns nog Milda fraiche oxå)
1 Philadelfia ost
2-3 pressade vitlöksklyftor

Tärna kasslern fint. Blanda ost, fraiche och pressad vitlök. Blanda ner kasslern.
Klä en form med smördeg. Använder du en lägger du en sidan i botten och låter resterande deg hänga ut på utsidan så länge. Klicka i smeten och täck med resterande smördeg. Pensla med ett ägg. Låt stå i ugnen i 225 grader till smördegen fått fin färg. Servera med ris och sallad.

Skor

I morse var jag hos doktorn. Höll på att försova mig och åkte dit utan frukost. Är det inte typiskt att den morgon man måste upp i tid, ja den natten och morgonen sover man ruggigt bra!!
Efter en timmas besök hos läkare, labb osv har jag då en remiss ivägskickad och det är bara att vänta på en tid till kirurgen. Under den tiden behöver jag alla tummar som kan hållas för att jag inte ska bli sämre.
På vägen hem köpte jag med mig färska frallor och så åt vi frukost tillsammans när jag kom hem.
Därefter åkte vi in till vår lilla stad för att fixa vinterstövlar/kängor till våra 12 åringar. Idag var det -9 grader så det var bara att inse att köpet var nödvändigt. Hittade ett par snygga svarta mockastövlar från Vagabond till dottern. Går att vika ner skaftet och då kommer en mönstrad rand i rött fram. Alltså två olika utseenden på stöveln. 1000:-, men nedsatt till 700:- Sonen är alltid ett dyrt kapitel då det gäller skor. Han sliter skor som andra byter underkläder......nästan. Till honom fick vi tag på ett par Ecco, en svart känga. Ord pris 1350:-, men eftersom säljaren var min gamla klasskamrat och det var sista paret tyckte hon jag kunde få dem för 1100:- Det tackar vi för! Så vi gick därifrån varma om fötterna och 1800:- fattigare.
Sen åkte vi hem till kusinerna och åt lunch.
Nu har vi precis ätit middag. Nästan hela familjen är samlad. Yngsta dottern är på party, men i istället finns det en styck pojkvän här så huset är fullt ändå.

Önskar er alla en trevlig fredagskväll!

torsdag 1 januari 2009

Första dagen

Första dagen på ett nytt år!
Min mage har börjat krångla igen, jag har Ulcerös colit, och i morse protesterade den vilt. Ingen bra start på en ny dag, ingen bra start på ett nytt år.......
Jag hatar att något ska få styra mig så efter det värsta hade lagt sig tvingade jag med mig själv ut på en promenad. Inget blir ju bättre av att jag kurar ihop mig i soffan och känner mig uppgiven.
Vi hade en trevlig nyårsafton. I år valde vi att bara fira med en familj. Lungt och skönt. Våra barn är såpass stora nu så dom försvann iväg och sysselsatte sig hela kvällen. Killarna spelade hela kvällen och tjejerna tittade på film. Våra äldsta barn var iväg på egna firanden. Iår hade vi valt bort fyrverkerier. Köpte stora tomtebloss till barnen bara som vi tände i samband med att vi skålade in det nya året utomhus och tittade på alla andras raketer. Våra hundar var nog tacksamma över att slippa ha smällar så nära, men visst reagerade dem ändå.

Tiden går fort när man har trevligt och vips var kl 2 och våra vänner åkte hem. I morse sov vi länge och även om inte dagen startade bra så hoppas jag att detta blir ett bra år.