tisdag 29 december 2009

Tjugohundra9

Året som började då jag fortfarande var färsk på min nya arbetsplats efter att ha tagit steget ut från att ha arbetat hemifrån i 15 år. Jag börjar få rutin på att åka hemifrån fem dagar i veckan och stortrivs. Tyvärr har min magsjukdom Ulcerös colit satt sina klor i mig och jag är övertygad om att det är pga mitt arbetsbyte. Efter mycket tjat, många telefonsamtal, vägran att finna mig i att bli remitterad dit jag inte vill och en egenhändig skriven remiss kommer jag ÄNTLIGEN till en specialiserad läkare för just min sjukdom. Han konstaterar fort att jag behöver medicin och sätter upp mig för en stor undersökning som genomförs senare under vintern. Jag blir ganska snabbt frisk och har äntligen fått in foten på rätt ställe så jag bara behöver lyfta luren nästa gång det kommer ett skov.
Pga magen tacka jag nej till den fristående kurs jag kommit in på i Växjö och som ingår i den lärarutbildning jag sökt med start senare under året. Jag är tvungen att inse att jag inte klarar mer för tillfället utan måste se till att bli helt frisk först.

I mars fyller vår äldsta dotter 18 år. Strax efter hennes födelsedag börjar hon uppföra sig underligt nattetid och vi misstänker att hon ev har krampanfall i samband med uppvaknandet. Ett par mornar hittar vi henne okontaktbar under avklingandet av ett anfall. Vi får tid på neurologen och hon får genomgå både magnetröntgen och sömnEEG under våren. Det går upp för mig att det kan vara så illa att det är något mycket värre än epilepsi hon drabbats av. Är detta början på en hemsk resa......

I juni blir våra tvillingar 13 år och vi har hela FYRA tonåringar i familjen!!
Vi firar som vanligt midsommar här hemma hos oss och njuter av vårt nybyggda fina tak över vår uteplats på baksidan. Näst yngsta dottern semestrar i Bulgarien med pojkvännens familj.

I juli kör vi ner till Österlen för en veckas semester. Något vi pratat om i flera år, men som fått ge vika för utlandssemestrar. Detta år stannar vi i Sverige och det är helt fantastiskt att hela familjen åker med! Vi, sex, knökar in oss i den fembäddsstuga vi trodde skulle stå med en säng tom. Med tonåringar vet man ju aldrig..........
Våra vänner kommer ner några dagar senare och tältar och vi upplever vackra Österlen tillsammans. Förstummas över den vackra stranden vid Knäbäckshusen, mysiga Kivik, läckerheter från musteriet, Ale stenar och Stens huvud gav rejäla promenader, men vilken utsikt!!!! Vi besökta trädgårdar som var öppna för allmänheten och Ystad var oxå en mysig stad, men jag känner mer till deras ena väntrum på sjukhuset än själva staden eftersom sonen fick en halsfluss konstaterad där.
Under denna veckan får vi telefonsamtal från läkaren på neurologen som berättar att röntgen tack och lov sett bra ut, men att man kan konstatera att EEG visar epilepsi. Elektroniskt recept postas omedelbart och vi får leta upp ett apotek och dottern börjar medicinera.

I juli fyller dotter nummer två 17 år.
I slutet av månaden får jag veta att jag kommit in på den fyra år långa lärarutbildningen jag sökt på distans i Växjö. Jag blir jätteglad, men funderar givetvis på om jag kommer att orka det. Både jobba 100% och studera 50%.

Augusti innebär jobbstart efter fem härliga lediga veckor. Även om jag trivs på mitt jobb är detta första sommaren jag har ångest av att gå tillbaka efter en semester. När jag kommer tillbaka får jag reda på att jag blir fast på platsen om jag vill. Jag är fast i kommunen, men hade bara ett vikariat på ett år just på det stället jag är på och att få denna fråga ett halvår innan !!! mitt vikariat går ut är ju bara toppen. Självklart tackar jag ja.

I slutet av augusti åker jag för första gången med stor spänning och förväntan och pirrighet ensam ner till Växjö för att bli student. Jag är riktigt stolt över att jag tagit det här steget och verkligen skaffar mig en utbildning. På tåget träffar jag trevligt folk som jag håller ihop med dagarna i Växjö och som nu är både mitt rese- och hotellsällskap.
Efter dessa tre dagar är jag fast besluten om att jag ska försöka göra allt för att klara denna utbildning.

Hösten går i ett rasande tempo. Jag gör mina inlämningsuppgifter, chattar med min studiegrupp, arbetar, blir godkänd, och lite mer än det ibland, på mina uppgifter. Dottern är hittills anfallsfri.
Vi är på återbesök på neurologen och proverna är bra och läkaren tycker vi ska fortsätta som tidigare. Maken blir uppsagd, men hans chef vill ha med honom dit han själv flyttar så han skriver ganska snart nytt kontrakt och i början av december börjar han nytt jobb.
Äntligen efter flera års planerande och funderande kring val av färger och material gör vi det!!! Byter kök! Under november och största delen av december är vi kökslösa och lever i ett enda stort KAOS av damm, möbler, porslin m.m, m.m Jag får bita ihop många gånger för att orka och tänka på att det för ju något gott med sig.

JUL firar vi hos min pappa och hans goa Hanne som tyvärr varit en del sjuk i år. Trots detta vill hon ha oss där i jul och julbordet är lika fantastiskt som tidigare. I år får vi för första gången på många år uppleva en VIT jul.

Jag avslutar året med en rejäl förkylning och tackar för att jag varit så förståndig att ta ledig mellan jul och nyår. Vi har fortfarande småfix kvar i köket och hallen ska oxå göras, men vi ska ju ha något att göra nästa år oxå.....

Nyårsafton firar vi här i goda vänners lag. Maten och drycken ska flöda liksom skratten och värmen hoppas jag!

Tjugohundra10 kommer bl.a att gå i studiernas tecken antar jag, vi får för första gången i vår familj en student att lyckönska och kanske även ett eller två körkort att fira. Framför allt så hoppas jag att alla nära och kära får ha hälsan och må bra!

GOTT NYTT ÅR !!!



3 kommentarer:

Camillas blogg sa...

Vad kul att läsa en sammanfattning av ditt år! :)
Köket ser vrålsnyggt ut ju..
Trist att avsluta året med förkylning- det gör jag oxå! :(

Önskar dig och din familj Gott nytt år!

Kramar Camilla

fröken Sätterlund ✯ sa...

Oj vad mycket du har varit med om under 2009, både en del tråkigheter men många positiva saker :) Vad roligt!

Önskar dej gott nytt år!
Kram Therese

millandante sa...

Vilket år du har haft och vad mycket kämparglöd och värme du utstrålar ända hit!!
Håller alla tummar och tår för dig och din dotter när det gäller era sjukdomar...

Köket blev ju kanonsnyggt!! Ser gärna fler bilder!!!
Önskar dig och din familj ett riktigt gott år nu!
Kram