lördag 21 mars 2009

skor skor skor

Idag är det VÅR ute!!! 10 grader varmt och strålande sol.
Nu på em har vi gått en promenad på en mil i raskt takt. Känns gott i benen.
I morse kom vi upp riktigt tidigt trots att vi hade "krogjour" i natt. Vår nyblivna artonåring var för första gången på krogen och skulle ringa hem då vi skulle möta upp bussen. Så vid 3 tiden var det dags att vakna och sen var det svårt att somna om, men jag var ändå riktigt pigg vid 8 tiden i morse.
Kl 10 var vi och fyndade skor. Stan hade ett slags jippo som en del av butikerna hakat på och en av skobutikerna erbjöd en att köpa en påse för 500:- och sen få fylla den med så mycket skor man fick plats med. Givetvis utvalda skor och inte alla i butiken. Vi fyllde påsen och fick med oss 11 par skor hem till ett värde av 6000:-!!! WOW! maken fick ett par Vagabond, jag fick två par och resten är till döttrarna som var lyriska.
Alla skor förutom makens.

Idag är näst äldsta dottern på fest, men sover över så i natt sover vi förhoppningsvis bra, yngsta dottern har en kompis här över natten och äldsta dottern ska ha hit tre vänner och vi vuxna, vi ska se Robinson i kväll.

Ha en trevlig lördagskväll!

fredag 20 mars 2009

18 år

Del av buffén

Veckorna går och går......
Denna vecka har jag bara slutat tidigt en dag så dagarna har känts lite långa, men vad gör det när vi haft så otroligt härligt väder!!! Dessutom är det just redan när jag börjar 6.45, för inte lång tid sen var det mörkt när jag började 8.30.
Har kommit igång med våra långpromenader och det är så skönt. Jag älskar att gå och skulle nog kunna traska hur långt som helst. Behöver dock köpa mig ett par nya skor att gå i.
Vi har en nybliven 18 åring i familjen. En 18 åring som är på krogen för första gången idag, som kom hem och hade piercat sig i tisdags.......vad säger man? Kanske ska man vara glad så länge det håller sig till detta.
Firade henne gjorde vi förra helgen. Gjorde en buffé med kallskuret, potatissallad och frukt och grönt. Fick användning av alla mina fina fat jag har och som bara brukar innehålla frukt eller ljus annars. Födelsedagsbarnet var nöjd med sin dag. En massa pengar, ett kamerastativ och nästan ett helt körkort.
Marinerad kycklingfilé (Tack för receptet Milla)
Här under däljer sig mitt MINEfat
Dubbelmarinerad fläskfilé på fat från Bruka design

Potatissallad (underbart god) på fat från Mateus

torsdag 12 mars 2009

Fisksoppa

Receptet på fisksoppan eftersfrågades så här kommer det.
Det är för ganska många personer, men det är ju bara att halvera eller minska ner ännu mer.
Jag fick bara ingredienslistan så jag skriver hur jag gjorde. Är du en van sopptillagare så kanske du vet bättre.
FISKSOPPA
15 personer
Fisk ca 2,2 kg av tre olika sorter (jag använde lax, långa och sej)
1 kg räkor
10 st tärnade potatisar (jag köpte färdigtärnad på burk)
3 st gul lök
5 st morötter
1 liter vatten
4 st kycklingbuljongtärningar
1 liter grädde
1½ fänkål
blekselleri
5 dl krossad tomat
dill och persilja
salt, curry och franska örter
Blanda vatten och buljontärningar.
Klyfta eller skiva fänkål, morot, selleri och häll i detta + potatisen i vattnet.
Koka till grönsakerna är mjuka.
Häll i krossad tomat och grädde och fisken och småputtra några minuter tills fisken är klar.
Häll i dill, persilja och kryddor.
Lägg i räkorna innan servering.
Servera med ailoi och bröd.

söndag 8 mars 2009

Matdag


Idag har jag haft en riktig hemmadag med mat och bak.
Har bakat en hel del. Chokladmuffins, morotskaka och västerbottenfoccacia.
Bjöd svärföräldrarna på lite fika.
Jag och yngsta dottern gick en regnig promenad i skogen med största hunden innan jag körde och hämtade ena dottern som dansat street.
När jag kom hem lagade jag till en fisksoppa som jag aldrig gjort tidigare.


Den var GUDOMLIG och då är jag inte ens speciellt förtjust i fisk annat än lax, men denna var WOW!!! Till detta hade vi foccacian, aioli och vitt vin. Foccaciareceptet har jag fått från tv programmet jag nämde i föregående inlägg "Halv åtta hos mig", men det var inget vidare. Gillade du det, Milla? Du har ju oxå bakat det. Tyckte mest det smakade svartpeppar och var kom ostsmaken in???? Nä, det receptet får gå till soporna.

Ha en trevlig kväll alla!!

lördag 7 mars 2009

Halv 8 hos mig


Har ni sett "Halv åtta hos mig" på Tv4? Det är ett av mina favoritprogram just nu. Dels så är det jättekul att få "titta in" hos andra och se inredning, stil och smak och sen så älskar jag ju nya recept och det får man en hel del. Ett snabbt och rappt program som sänds fyra gånger i veckan.

Fast nu sista gången var det rätt knäppt. Då är dom hemma hos den sista deltagaren som får mycket beröm för sin mat och deltagaren som uttrycker att hon aaaaldrig smakat bättre och att maten var gudomlig ger betyget 4???? 10 är högst. Hon motiverar det med att "jag ger bara en fyra för jag vill ju vinna". HALLÅ!! Prispengarna är på 15000:- så det överlever man väl, men så kan man väl inte göra!? Som TUR var så vann hon ändå inte tack vare denna fula grej utan kom på delad SISTAplats. Så någon rättvisa blev det trots allt.

fredag 6 mars 2009

10 till frukost

Fredag igen och ögonen går snart i kors. Sitter och väntar på att en maskin tvätt ska bli klar sen ska jag soooova. I morgon ska jag ha sovmorgon. Fick det faktiskt i morse oxå även om jag vaknade 7.30 av mig själv. Sovmorgon för mig är egentligen inte att hur mycket klockan är utan att jag vaknar UTAN klockans hjälp och känner att jag inte vill sova mer. DET är sovmorgon.
I natt har vi fyra nattgäster. Yngsta dottern har två kompisar här, sonen har en och en av tonårsdöttrarna har sin pojkvän här. 10 blir vi till frukost, men det gör inget för det är mysigt att dom vill ha sina kompisar här.
I morgon har jag lovat att köra sonen och hans kompis till en spelbutik i stan där dom säljer begagnat. Ska passa på och kika på lite kläder oxå.
På em blir det kalas för att fira min syster.
Vädret ska bli uselt hela helgen, men jag hoppas att vi kan trots det och ta ett par långpromenader med hundarna. Har fått gjort det flera gånger denna veckan och det är SKÖNT. Har suttit alldeles för mycket stilla denna vintern.

SOV GOTT!!!

söndag 1 mars 2009

Mat för en vecka

Jag har gjort matsedel för andra veckan på raken och jisses vad det underlättar mycket!!
Anledningen till att jag satte mig med det var väl egentligen för att jag var så trött att småhandla allt som fattades till en rätt vi helt plötsligt fick för oss att göra. Alla vet vi ju vad som händer när man småhandlar, man köper något mer som man egentligen inte alls skulle haft + att det tar tid att hela tiden köra en sväng till affären. Nu skriver jag matsedel varje onsdag ungefär och handlar på torsdag eller fredag och då ser jag till att få med alla ingredienser. Denna veckan har sett ut/ser ut följande

  • Fredag : Orientalisk fläskfilé, ris och sallad
  • Lördag: Porterstek, potatisgratäng, gröna sparris och sås
  • Söndag: Köttbullar, mos, råstekt lök, lingon, riven morot och äpple och sås
  • Måndag: Laxfilé, potatis, sparris, ärtor och limesås
  • Tisdag: Köttfärssoppa, bröd
  • Onsdag: Taco
  • Torsdag : ? Ge mig gärna förslag

Såg att kocken Tom Sjöstedt lägger ut familjens matsedel på sin hemsida. Kolla här!

Gör du matsedel?

Vårmånad!!!

Jag vet inte vad som hänt! Jag som kom i gång så bra med nya bloggen....... Blogglust har jag, men jag hinner liksom inte. Tiden går så himla fort!!! Idag är vi tom inne i årets första vårmånad!!!
Ännu en helg har snart passerat. I går var vi och gratulerade min svåger som fyllde år tidigare i veckan. Hittade två böcker till honom som egentligen var en vild chansning, men som han blev jätteglad över. Känns roligt när man "träffat rätt". Vädret var riktigt fint i går så vi tog me dhundarna på vår vanliga 7 km runda. Med oss följde även yngsta dottern, men det var inte så ovanligt, det mer ovanliga var väl att näst äldsta dottern följde med. Det har nog ALDRIG hänt innan att vi fått med henne på långpromenad.
Kvällen tillbringade vi i soffan tittandes på melodifestivalen. Jag kan väl ärligt säga att hade jag inte haft barn som velat tittat hade jag antagligen sett något annat. Jag tycker att det blivit för mycket av deltävlingar och för mycket av olika röstningar, dueller och allt vad det är dom har.
Idag har maken och jag och våra fyrbenta gått vår runda och samtidigt passat på att lägga alla blanketter för körkortstillstånd och handledarintyg på postlådan. Nu är vi snart ute på vägarna och kör med våra tonåringar!!!!!!
Resten av dagen blir lugn. Vi ska köra ena dottern till street dansen och under tiden tar vi nog en promenad till.
I morgon och på tisdag har vi skollov här. Maken är ledig så barnen slipper vara ensamna. Förhoppningsvis kanske han kan lägga lite tid på vår övervåning oxå.

Visst är det härligt att det är så pass ljust ute på morgonen och eftermiddagarna nu??? Jag njuter.