torsdag 19 februari 2009

Oj, vad det går...


Oj, vad hände?!
Vad massa dagar det gått sen sista inlägget. Tiden bara rusar iväg.
Vi har klarat av ett sportlov och är nu tillbaka i vardagen igen. Efter ett par veckor med sjuka familjemedlemmar är alla på benen igen *peppar peppar* för på jobbet härjar magsjuka :o((
Jag hoppas att jag klarar mig över helgen i allafall för på lördag ska jag och yngsta dottern till Scandinavium och kolla hästar i stora lass. Äldsta dottern åker med men tillbringar dagen där med en vän.
Helgen som var försvann i ett nafs. Vi var på bio hela familjen, men delade oss på två filmer. Jag och yngsta dottern såg "Bröllopsduellen" och resterande såg "Valkyria". Bröllopsduellen var alldeles lagom. Kanske ingen film jag valt som första alternativ om jag gått med en vän eller maken, men den var kul och bra och fick en 12½ årig tjej att önska att den kommer som nummer två oxå ;o))
Nu är det snart helg igen och halva delen tillbringas som sagt på Scandinavium. Vad vi gör av andra delen är ännu inte bestämt.
I kväll hoppas jag få lite tid och framför allt ork att surfa runt hos er alla.
Kram fram tills dess!!

måndag 9 februari 2009

Män som hatar kvinnor

Någon mer än jag som tänker ser den?!
Böckerna är något av det bästa jag läst. Just därför tror jag filmen kommer göra mig besviken, men se den måste jag ändå. Snart har den premiär!!!

Mikael Blomkvist, ekonomireporter, döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium.I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Nattfåk

Jag sträckläste den!!!

Kanonbra.


Nattfåk

av Johan Theorin


När den kraftfulla storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig hemma. Fåken som kommer med is, snö och dimma och som drar med sig allt i sin väg.
I Johan Theorins nya bok har det blivit vinter på norra Öland. Familjen Westin har nyligen flyttat dit från Stockholm, till en stor gammal ödegård som de tänker renovera. Snart får de höra en del ruskiga sägner om stället. Sådant som naturligtvis bara är skrock och vidskepelse. Eller? Det dröjer inte länge innan svårförklarliga saker börjar hända.

På kurs

Om en stund ska maken, jag och våra två tonårsdöttrar på kurs på körskolan.
Nu för tiden måste man ju skaffa sig ett handledarintyg för att få lov att övningsköra med någon. Helt okej tycker jag, men VARFÖR ska man behöva ha ett personligt per barn? Det borde väl räcka att både jag och barnet gått kursen och fått ett intyg? Man begränsar ju verkligen möjligheten till att övningsköra med fler på detta sätt. Jag tycker att jag, i och med att jag gått kursen, borde kunna få övningsköra med vem som helst som oxå gått kursen. Kanske får jag svar på min fråga under kvällens gång.

Under tiden kan ni ju testa hur många frågor ni klarar om regler i trafiken http://korkortonline.se/teoritest/

En del var inte alls så självklart som jag trodde.

lördag 7 februari 2009

Fläskfilé

Nu börjar snart familjen rätta till sig........hoppas jag!
Maken är upprätt idag och sonen var i skolan i går om än väldigt blek.
Dagen idag har inneburit en bättre städning av vårt sovrum och vardagsrum. Duschat alla växter, dammsugit bakom och i soffor osv
En tur till Maxi för lite handling och en skogspromenad med hundarna är vad dagen innehållt i stora drag. Har sovit en stund nu på em. Jag blir som klubbad vid 14 tiden dagar jag inte jobbar och är väl ganska säker på att det är min mage som bidrar till det. En av symtomerna för sjukdomen är just en enorm trötthet. Läkarbesöket närmar sig och det ska bli så skönt att äntligen komma under behandling.

Idag har jag lagat en riktig god middag. Hittade den för ett tag sedan någonstans på nätet, men var???

Vet inte ens vad den heter.
Jag tog i allafall fläskfilé och skar i skivor som jag bankade ut rejält. La dem omlott i en ugnsform.

Blandade samman
3 dl grädde
1 dl soja
2 dl sweet chilisås
någon örtkrydda att strö över
och hällde över.
In i ugn 225 grader i 30-40 minuter.
Till detta serverade jag hasselbackspotatis, men jag tror det kan vara en hejdare med ris till denna rätt istället.
Salladen är gjord av

Babyspenat
Ruccolasallad
fetaost
valnötskärnor
honung
balsamvinäger
flingsalt
Till efterrätt blev vi bjudna på tårta gjord av näst äldsta dottern



Utmaning

En utmaning har hittat hit. Det är Lisa som lämnat över den.
Tanken är att jag ska visa den sjätte bilden i den sjätte mappen.
Jahapp. Vad hittar vi väl där.........
Inget som är mitt, men jag visar det ändå.
Varsågoda! En långhårsuppsättning av frisörstuderande dottern.

Nu ska utmaningen vidare till sex stycken. Jag skickar den till;

Jenny Camilla Milla

Kitchenbloom Maloppa Susihus

fredag 6 februari 2009

Dimma

Så var det fredag igen..........
Har precis kommit hem efter att ha kört våra stora döttrar till olika plaster. Äldsta dottern skulle till bussen och där plockade vi upp näst äldsta dotterns pojkvän och sen körde jag dessa två hem till pojkvännens familj. Hade det inte funnits vita streck i vägen hade jag kört av vägen för jisses vilken dimma det är här!!! Vi fick en "massa"snö i natt som idag blivit tö och hela dagen har det varit grått och dimmigt, men just nu är det verkligen som en vit vägg ute. Riktigt otrevligt att köra. Nu är dom i allafall på plats där dom ska vara i natt och kvar hemma har jag två 12½ åringar och en sjuk karl. Som tur är börjar han känna sig liiiiiite bättre. ;o) Sonen har varit i skolan idag för första gången på 10 dagar. Man måste ju vara i skolan för att känna att det blir sportlov ;o) Sportlov har vi nästa vecka.

Köpte med mig pizzor hem idag. Tyckte jag var värd det nu när jag varit ensamstående med fyra barn och två hundar + heltidsjobbande i snart en vecka *s* Fast jag åt inte pizza. Jag festar på färska räkor även denna fredag. Räkorna är underbara denna årstid. I januari och februari är dom verkligen till sin fördel. Sen blir det som vanligt Let´s Dance och sen har vi ett par bra filmer vi vill se, men så länge håller jag antagligen inte upp ögonen.

Har fått hem boken "Nattfåk" som jag skrev om och hunnit med några kapitel och är redan här säker på att den är minst lika bra som "Skumtimmen".

Nä, jag tror faktiskt att jag ska lägga mig en timma fram till Let´s Dance

Njut av er fredagskväll

tisdag 3 februari 2009

Sjukt

Utan att man tänkt på det har det blivit februari så där hux flux.........
Var tog januari vägen?!
Om 25 dagar är det mars och i den månaden kan man börja ana vår om man har tur. Jag hoppas att vi har tur för jag vill ha ljus och sol. Massor med ljus. Fast det har blivit ljusare. Nu är det tom skapligt ljust när jag slutar strax innan 17.
Sonen har varit fortsatt sjuk. Först IDAG, på dag 8 är han feberfri. Hostan sitter i, men är betydligt lindrigare än tidigare. Vi satsar på torsdag som första skoldag efter den här ihållande influensan. Just som vi förvånades över att ingen av oss andra fem blivit smittade insjuknar maken. Hosta och feber. Ni som har män, vet ju hur SJUK en sjuk man är. Oavsett om tempen ligger på 38 eller 40 så är det konstant sängläge som gäller. Fast egentligen är dom kanske smarta som verkligen vilar när dom är sjuka..........
Nu återstår att se vad som händer med oss andra. Det kan bli en långdragen historia det här känns det som :o((

Idag var jag och tog alla prover inför det stundande läkarbesöket på tisdag. Skönt att ha det gjort! Annars känns det mest som att vi lever i en isolerad glasbubbla som bara består i jobb, mörker och sjukdom.

Kram på er!

söndag 1 februari 2009

Het ingefärskyckling


I lördags gjorde jag en av våra favoriträtter. Både jag och maken är galna i denna, våra barn tycker den är okej ;o) Receptet fick jag från början av Jenny men jag vet att det även varit med i Allt om Mat nr4/98.
Het ingefärskyckling

Sätt ugnen på 225 grader.


6 kycklingfiléerna i mindre bitar
1 msk smör
1 msk olja
salt o nymald sv.peppar
250 g schalottenlök
2 1/2 msk färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar


Sås:

1 hönsbuljongtärning
1/2 dl vatten
3 dl visp/matlagn grädde
1 dl sweet chilisås
1/2 chilisås
1 lime rivet skal+2 1/2 msk saft
salt o peppar
1-1 1/2 dl färsk riven parmesan

Gör så här;


Bryn kycklingen i
hälften av smöret och hälften av oljan, salta och peppra och
lägg filéerna i en smord ugnssäker form.
Kärna ur den spanska pepparn. Finhacka pepparn, ingefäran
och vitlöken. Klyfta schalottenlökarna och bryn dem i resten
av smöret och oljan på medelstark värme i ca 3 min. Tillsätt
ingefära, vitlök och spansk peppar och stek ytterligare någon
minut. Fördela blandningen över kycklingen.
Sås:

Lös upp buljongtärningen i vattnet. Tillsätt grädde,
sweet chili, chilisås, limesaft och skal samt salt och peppar.

Häll såsen i formen och gratinera i mitten av ugnen ca 15
minuter. Strö över parmesanosten och gratinera ytterligare
5 minuter tills rätten fått fin färg.

Servera med basmati- eller jasminris och en sallad.


Nostalgi

Idag är en bra dag. Kom upp i tid i morse, slängde i en toning i håret som fick sitta medan jag åt frukost.
Sonen är fortfarande krasslig och äldsta dottern var hemma med honom medan jag, maken och yngsta dottern styrde mot en liiiiten ort norr över för att hälsa på mormor som roade sig som loppissäljare. Tittade in där en snabbis och körde sen vidare till den lilla ort där jag tillbringade alla mina somrar som barn och tonåring. Trots en enorm nybebyggelse så kände jag igen "min" badplats, "mina" krabbställen och "mitt" simskoleställe.
Kallt som attan var det trots en solig dag. Vi ska köra hit en dag i vår när kylan inte är så hård och ta med fika.
Här kommer lite bilder från nostalgitrippen.
Nu ska jag snart ta itu med söndagens middag. Idag ska jag testa ett helt nytt recept.